Welkom bij DCNL

Het is een bijzonder moment voor de Nederlandse drone-industrie. Zeker nu ook het ministerie van Defensie met het Actieplan Productiezekerheid Onbemande Systemen (APOS) nadrukkelijk de noodzaak erkent om een robuust en innovatief ecosysteem rondom drones te creëren, liggen er unieke kansen voor de sector. Dit actieplan beoogt niet alleen de samenwerking met de industrie te versterken maar ook het gebruik van drones door militaire eenheden substantieel uit te breiden. Hiermee ontstaat er ruimte voor aanzienlijke investeringen, innovatie en maatschappelijke impact.

Als onafhankelijk voorzitter van Drone Council Nederland wil ik dit momentum actief aangrijpen om onze sector gezamenlijk sterker en meer geïntegreerd te maken. De Drone Council is opgericht vanuit een ambitieus initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, en brengt zowel publieke als private partijen samen. Ons doel is duidelijk: maatschappelijke toepassingen van drones toegankelijk maken en de sector verder professionaliseren.

Onze raad vertegenwoordigt al veel belangrijke spelers uit het veld, maar er is ruimte voor verbreding en verdieping. Met name de maakindustrie verdient een prominentere plek binnen onze organisatie. We moeten de hardware- en softwareontwikkelaars, die essentieel zijn voor onze supply chain, nadrukkelijk betrekken bij onze activiteiten. Tegelijkertijd zijn de eindgebruikers cruciaal voor een succesvol ecosysteem. Denk hierbij aan sectoren zoals de petrochemische industrie, landbouw, makelaardij, maar zeker ook de zorgverzekeraars. Juist deze partijen hebben groot belang bij innovatieve toepassingen zoals medische logistiek en inspecties, waarmee zij aanzienlijk kosten kunnen besparen en maatschappelijke waarde kunnen creëren.

Daarnaast moeten we actief inzetten op de DroneBoost. De Drone Council wil hierin absoluut geen passieve toeschouwer zijn. Integendeel, wij willen en moeten een actieve deelnemer zijn, die mede richting geeft aan het beleid en de uitvoering ervan. Dat betekent dat we binnen onze organisatie bereid moeten zijn om zelf te investeren, zowel qua inzet, energie als tijd. Dit is cruciaal omdat de ontwikkeling van ons ecosysteem afhankelijk is van onze gezamenlijke bereidheid om actief te participeren.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft met de drone-strategie een belangrijke stap gezet, maar het succes van deze strategie staat of valt met de actieve betrokkenheid van álle stakeholders. Ik ben mij zeer bewust van het brede krachtenveld waarin wij opereren. Mijn taak als voorzitter is het om zorgvuldig alle belangen binnen onze sector evenredig ruimte te bieden. Dat vraagt diplomatie, een luisterend oor, maar vooral ook daadkracht en gerichte actie. Constructieve kritiek vanuit verschillende hoeken, zoals operators en testcentra, neem ik serieus en zie ik als een kans om ons functioneren verder te verbeteren.

Daarnaast moeten we onze horizon verbreden naar Europees niveau. Internationale samenwerking is essentieel omdat Nederland op zichzelf nooit volledig onafhankelijk kan opereren. Strategische autonomie en toegang tot grondstoffen zijn zaken die we op Europees niveau moeten benaderen. Dit vraagt om een duidelijke visie en intensieve samenwerking, zowel nationaal als internationaal.

Kortom, laten we dit bijzondere momentum benutten om gezamenlijk de schouders eronder te zetten en het Nederlandse drone-ecosysteem krachtig verder te ontwikkelen. Alleen samen kunnen we Nederland positioneren als internationale koploper in de innovatieve wereld van onbemande luchtvaart.

Matthijs van Miltenburg

Onafhankelijk voorzitter Drone Council Nederland

Volgende
Volgende

‘Een drone vliegt echt niet zomaar weg, maar regelgeving in Europa blijft achter.’